Dingač – najpoznatije hrvatsko vino

Trebalo se vratiti djedovini, u vinograd i od njega  spasiti što se još spasiti dalo! Zdrave loze obraditi, obrezati ili odstraniti one sasušene koje su tijekom desetljeća izgubile bitku s prirodom. Da, mnogo je truda trebalo da se ponovo podigne kvalitetan nasad, ali danas uspješni pelješki vinogradari i vinari pogotovo u to vrijeme nisu žalili truda, mukotrpnog rada i odricanja. Bila je to životna prilika za sve one koji su je na vrijeme prepoznali.

Anto Palihnić – najveći pelješki vinogradar

“Evo danas se pokazalo da sam i ja bio jedan od njih” – kaže Anto Palihnić (68), najveći pelješki vinogradar. “Krajem  90-ih vratio sam se na zemlju svojih pradjedova, odlučan u namjeri da nastavim obiteljsku tradiciju.”

Prema veličini i izgledu vinograda, ogromnim spremnicima vina, konobama, poslaganim barrique bačvama i drugim modernim postrojenjima Anto će zasigurno ostati zapisan kao jedan od začetnika ozbiljnije proizvodnje  pelješkog vina Dingač u širim razmjerima.

Pelješac, The best croatian wine
Vinarija Pelješki vinogradar

Dobro ti jutro vinograde moj! I tako svaki dan, već 25 godina. U obilasku mu ne smeta ni kiša, ni bura, ni ljetna vrućina. U intimnoj tišini, poput molitve šalje im zahvalu za sve zdrave plodove i velike prinose kojima ga godinama darivaju. Uzgajanje vinove loze, branje grožđa i punjenje boca već nadaleko poznatog pelješkog Dingača za njega  nije posao, to je strast koja ga svakodnevno prožima i gura prema enološkom savršenstvu.

Tvrtku Pelješki vinogradar osnovao je u ekonomski zahtjevno i nestabilno vrijeme kada je poslovni pothvat i prije negoli je započeo prijetio da bude ugušen. Ali nije se dao! Volja, upornost, strpljenje, rad i odricanje bili su i ostali ključ za njegovo poslovno i osobno ispunjenje. Znao je mnogo o uzgoju loze i preradi vina, ali trebalo ga je i prodati što je u narušenim tržišnim uvjetima poratne ekonomije bilo i te kako zahtjevno.

“Radio sam mnogo, kopao, ne samo vinograd”kroz smijeh će, kopao sam tražeći kupce, želeći što prije izgraditi trgovačku mrežu. Danonoćno sam kontaktirao ljude i nudio im svoje vino. Kada sam objedinio sva svoja znanja, posao je krenuo. Možda sam osim dobrog vina imao i sreće da dođe pred ljude koji su znali procijeniti njegovu dobru kvalitetu”– skromno će Anto. “Prvo napravljeno vino od 6000 l vino prodao sam francuskom bataljonu UNPROFOR-a  u Mostaru. To je bio moj početak i vjetar u leđa! S mnogo samopouzdanja i vjere kupio sam još bačava i povećao proizvodnju, nakon čega je uslijedila i sadnja novih vinograda.”

Pelješac, hrvatska vina, anto palihnić, pelješki vinogradar
Anto Palihnić – najveći pelješki vinogradar

 Kvaliteta pelješkog Dingača započinje u vinogradu 

Anto i njegov sin Goran danas u vinogradima imaju  100 000 čokota i godišnju proizvodnju od osamsto tisuća boca vina. Da bi udovoljili svim potrebama tržišta grožđe otkupljuju i od provjerenih, dugogodišnjih kooperanata koji tijekom cijele godine vrijedno obrađuju svoje vinograde, danonoćno bdijući nad njima kako bi dobili što bolju kvalitetu grožđa i opravdali Antino povjerenje.

U tih mjesec dana rane jeseni pred vinarijom Pelješki vinogradar vrlo je živo. Skoro niti jedan član pelješke obitelji nema mira jer sve se podređuje grožđu i njegovoj preradi.

Antin sin Goran, s prethodno uspješnom inozemnom karijerom, na očev se poziv vratio kući kako bi zajedno nastavili tradiciju svojih pradjedova. Da je Goran u tom trenutku drugačije odlučio “bio bih prisiljen prekinuti s vinogradarstvom jer je posao prerastao moje potencijale i više nisam mogao količinski odgovarati tržišnim potrebama. Prihvatio je izazov i tu smo gdje jesmo, s prepoznatljivom kvalitetom vina na domaćem i stranom tržištu te godišnjom proizvodnjom od 800 000 boca, sa stalnom tendencijom rasta.”

Pelješac, Pelješki vinogradar, Anto Palihnić, pelješka vina, Dingač
Jedan od vinograda Pelješkog vinogradara

Ovaj uspješan dvojac u svojim vinogradima uzgaja samo domaće sorte, plavac mali za crna i rukatac za bijela vina. To su izvorne pelješke sorte, priznate u cijelom svijetu koje ne miješaju s drugim sortama. Prema Antinom mišljenju i iskustvu najbolji pelješki Dingač, kvalitetom i okusom se dobiva samo od sorte plavac mali. Sasvim je izgledno da Anto ima izražene senzore za vino ili pak neki tajni recept jer njegova su vina četiri puta u šest godina proglašena šampionom kvalitete. Dio proizvodne tajne rado dijeli, ali onaj drugi dio tijekom razgovora je ostao obavijen velom tajne koju će vjerojatno u potpunosti razotkriti tek novim naraštajima obitelji Palihnić.

“Dobro vino ne ovisi samo o proizvodnji” – kaže Goran. “Za njegovu se kvalitetu treba pobrinuti već u vinogradu. Mali prinosi od samo pola kila grožđa po trsu plavca malog, u kombinaciji s trostrukom insolacijom sunca, mora i kamena daju pelješkim, pa tako i našim vinima izvanredno opojan okus.  Kada se tome pridodaju i posebne esencije zarobljene u 30 % suhih grožđica dobije se zrelo vino, puno harmonije i izraženih tanina. Tipično vino pelješkog vinograda, dostojno svoje sortnosti” – znalački objašnjava Goran. “Idealan slador sorte plavac mali je 21-23 %, a mi smo ga u našim vinogradima, na pojedinim mjestima nalazili i do 25 %, što za gotov proizvod znači 17 % alkohola. Za usporedbu desertno vino, prošek ima 18 % alkohola” – nadopunjava ga otac Anto.

Imperativ dobrog poslovanja: Kvaliteta, širok asortiman vina i poštovanje svakog kupca  

“Kvaliteta je ključan faktor za plasman vina” – kaže Stanislav Štambuk iz firme Štambuk & Štambuk. On je Palihnićev poslovni partner koji dvadeset godina uspješno trguje samo s njegovim vinima. “Imamo širok asortiman vina za trgovanje, dostojan i najzahtjevnijeg svjetskog tržišta.”

Najveći dio odnosi se na paletu proizvoda proizvedenih od sorte plavac mali. To su vrhunska crna vina – Postup, Dingač i Dingač Riserva, Plavac mali Selekcija, dok se kvalitetna crna vina odnose na  Plavac, Plavac Pelješac, Plavac mali,Plavac Barrique, Rosé kao i desertno vino, prošek Prošper. Od bijele autohtone pelješke sorte rukatac radi se i istoimeno kvalitetno vino Rukatac dok se vino Pošip radi od grožđa dozrelog na čuvenom vinorodnom području Čare na otoku Korčuli.

Prema izrazu zadovoljstva na Štambukovom licu izgledno je da u trgovačkoj ulozi izvanredno “pliva”. Ovaj čovjek pun entuzijazma, pozitivne životne energije i razmišljanja uspješno se osim s mnogobrojnim kupcima uspješno nosi i s ne manje brojnom konkurencijom. “Pa za svih ima mjesta pod suncem. Samo o nama ovisi koliko ćemo raditi  i biti  zadovoljni ili nezadovoljni rezultatima koje postižemo.”

Dingač, Pelješki vinogradar, Anto Palihnić, pelješka vina
Barrique bačve

“Mi nismo rivali na tržištu, mi smo prijatelji, družimo se kad god je prigoda, ali kada je posao u pitanju svi imamo isti nagon, biti barem za jedan “promil” bolji od drugog. Ali to je dobro jer u tom natjecanju ne pobjeđujemo njih, pobjeđujemo sebe. Radimo strastvenije i predanije, a ta nas strast gura da budemo još poduzetniji i maštovitiji.”

“Ovaj mi je posao donio mnogo zadovoljstva u proteklih dvadeset godina. Kada bih ga iz nekog razloga morao prekinuti, ne znam što bih drugo mogao raditi. Našao bih načina da mu se vratim, pa makar za to morao nekome i platiti.”

Štambuku je svaki kupac svetinja, bez obzira kupio na tisuće ili samo jednu bocu vina. Pristupa svakom  ponaosob, s mnogo uvažavanja i poštovanja. “Vjerujem da je u personaliziranom pristupu ključ  dugoročnog opstanka na tržištu. Ponekad je turbulentno, a ponekad čisti užitak, ali u toj ravnoteži i jest čar posla” –  na kraju nam odaje tajnu svog dugogodišnjeg poslovanja.

Zaželimo ovom trojcu još mnogo poslovnog i životnog uspjeha jer ovoliko dobre sinergije, predanosti i poslovne zaigranosti rijetko je vidjeti na jednom mjestu, a tako je inspirativno i gotovo zarazno!