Kraljevski moćna, tajanstvena  i teško osvojiva tvrđava Klis

Novi je dan na pomolu! S Mosora se prema Klisu probijaju prve zrake izlazećeg sunca. Unutar bedema vlada  barem privremeni  mir. Vojnici pomno promatraju okolinu čuvajući zidine grada, žene unutar kamenih kuća razgaraju vatru i mijese kruh, a muškarci su već u stajama i hrane stoku.

Ali ne zadugo! Zaglušujući topot konjskih kopita opet trese zemlju. Mir je prekinut, po tko zna koji put! Znaju oni što im se sprema! Već umorni od stalnih osmanlijskih pohoda sigurni su da će i ova bitka biti nemilosrdna kao i svaka do sada, ako ne i gora.

Kliški uskoci,tvrđava
Kliški uskoci

Osvajači u zlokobnom jurišu imaju samo jedan plan – preuzeti tvrđavu! Mačevi su spremni, a viziri spušteni. Nema uzmaka! Od silnog topota  trpi i suncem opaljena dalmatinska zemlja, a gusto dignuti oblaci  prašine najavljuju veliku opasnost. Gnjevni krikovi osvajača odbijaju   se od klisure moćnih dalmatinskih planina, Kozjaka  i Mosora, stvarajući jezivu jeku, najavljujući ljuti boj!  Još malo i tu su! Tko li će pobijediti? Hoće li ovaj put napadači imati više sreće? Hoće li  izvući živu glavu ili će ostati negdje nepomično ležati na ovoj pustopoljini podno Klisa kao i mnogi do tada koji su je poželjeli osvojiti?

Dimilo se iz kubura,  sijevalo od udara.  Strijele su nemilosrdno palile razbacano sijeno, a mačevi se ukrštavali. Zrakom su letjeli teški buzdovani  razbijajući i najčvršće oklope.  Zlokoban zvuk metala zvonio  je na sve strane, a snaga  napadača konačno je počela  kopnjeti  pred naletima vrelog ulja koje se u mlazovima slijevalo niz zidine. Gotovo je! Stasiti, hrabri  i ponosni  uskoci još su jednom uspjeli odbiti napad i obraniti svoj Klis – rekonstruirali su  jednu od povijesnih bitka  Filip Ninčević i Damir Žura, “moderni uskoci” koji je s drugim članovima udruge Kliški uskoci svake godine krajem srpnja i scenski oživotvore.

 “Ovo je naša povijest. Naši su preci tijekom duge i neprekinute dvije tisućljetne  povijesti ovdje na svom ognjištu u Klisu vodili sretne i nesretne bitke, imali su podvige i poraze. Mi smo im danas beskrajno zahvalni što su nam kao zalog prošlosti za budućnost predali tvrđavu i ovaj komad zemlje. Tu se na tom ognjištu rađala naša kultura i tradicija, odatle  potječu  naši korijeni. To je sveto mjesto za nas Klišane, kolijevka naše opstojnosti” –  s puno ponosa  kazao je Jakov Vetma, prvi čovjek Klisa.

                                                             

                                                                 Čari Dalmatinske  Zagore

Tvrđava Klis  nalazi se na  vrhu kamene, strme i nepristupačne klisure odakle  se otvara rajski  pogled na okolne gradove Solin i Split, Kaštela, Trogir, otoke Čiovo, Šoltu i Brač, a na horizontu se naziru i otoci Hvar i Vis.

Tijekom duge i često ometane povijesne izgradnje kliška tvrđava je ostavila trajan pečat na mjesto i ljude, pa i na one slučajne putnike koji se s obzirom na sedam kilometara udaljeni Split i tridesetak kilometara udaljeni Trogir  tu i sasvim nenadano nađu.

Nije ni čudo jer ni hrvatski kraljevi,  ni  drugi osvajači  nisu odolijevali  prirodnim ljepotama, blagoj klimi i strateškom položaju ovog kraja.  Obilje sunca, pogled na prelijepe planinske pejzaže Mosora, Kozjaka i Biokova te zlatom jutarnjeg sunca obavijeno plavetnilo Jadranskog mora  očarali bi svakog  tko bi i jednom zagazio na ovo kliško tlo.

Games of Thrones
Klis noću

                                                           

                                                        Kliška jela koja nikad ne blijede

Jela servirana na stolovima starosjedioca pripremala su se na  otvorenim kominima. Poseban ukus hrane  pomiješan dimom vatre i danas se čuti u  okusima i mirisima nadaleko čuvene kliške janjetine, kruhu ispod peke i ujenku čiji je glavni sastojak domaća blitva, izrasla na osunčanim obroncima, zalijevana kristalno čistom  vodom s obližnjeg izvora rijeke Jadro.

Vrijedne Klišanke i danas,  kao nekada davno i njihove prabake, rade slastice po posebnoj recepturi koristeći domaće smokve, grožđice, koricu limuna i naranče, maslinovo ulje, prošek, ružmarin , lavandu i bademe, golicajući nepca i najizbirljivijim sladokuscima.  Ti posebni mirisi Mediterana šire se mjestom jednako kao i prije nekoliko stotina godina, a sve zahvaljujući  entuzijazmu mudrih  žena koje su slatke recepte spremale,  ostavljajući ih u nasljedstvo i za buduća vremena.

Games of Thrones
Kruh pod pekom

 

                                           Ide li moderna gastronomija uz antičko staklo?

Deana Miletić je u svom gastro  stvaralaštvu otišla  i korak dalje. U romantično uređenoj kuhinji, okružena bjelinom ručno rađenih čipkastih zavjesa i komadima starinskog namještaja, napunjenih kolekcijom antičke keramike i stakla, radoznalo i hrabro eksperimentira. “Volim eksperimentirati. Kada sam u stvaralačkoj ekstazi misli mi lepršaju, zamišljam, kombiniram esencije i okuse – zaneseno kaže Deana Miletić, vlasnica OPG Spara.

U takvom zanosu su nastali i kolači Uskočka pogača, Kliška štruca i Spara koje uz pomoć svoje mlade partnerice Ivane Perić svakodnevno mijesi, puni i peće, šaljući ih za stol obožavateljima dobrih okusa. U tim je kolačima uspješno zarobila  obilje mediteranskih mirisa kao i djevičanski okus domaćeg maslinovog ulja. A džemovi!!! To je tek poseban okus kojeg treba isprobati jer u njima se kriju okusi svekolikog zemaljskog  blaga, domaće smokve, jabuke, naranče i limuni, šljive i breskve kao i mnoge druge kombinacije.   Veliki mi je izazov, ali i zadovoljstvo sljubiti raspoložive okuse i mirise mediteranskih biljaka u jednu sasvim novu, još neotkrivenu gastronomsku cjelinu sa željom da jednog dana postanu i tradicijska baština ovog kraja.”

Igra Prijestolja
OPG Spara Klis

                                     

                                            Stella Croatica – na raskrižju modernog i tradicionalnog

Na drugoj strani Klisa, na Polićevom posjedu Stella Croatica maštovito je uklopljena sinergija modernog i tradicionalnog. Ono se ogleda u moderno uređenim poslovnim zgradama i nekoliko rekonstruiranih kamenim kuća koje čine  jedinstvenu sliku tradicijskog eko sela. Kamena gradnja i unutarnje uređenje dnevnog prostora,  soba, otvorenog komina, konobe i staje za stoku evociraju uspomene na neka prošla vremena i život obitelji na ovom kršu, u Dalmatinskoj zagori.

“U ovim kamenim kućama tijekom sezone dočekujemo goste, peće se kruh pod pekom, degustiraju najbolji sirevi s okolnih imanja i miješaju s okusom našeg ekstra djevičanskog maslinovog ulja, sladi domaćim slasticama izrađenim po recepturi suprugine obitelji – kaže Andrija Polić. Na spomen obitelji i supruga Melita se vrlo emotivno pridružila razgovoru. “Uživam prenositi znanja, spoznaje i srdačnost koju sam baštinila u kući svojih roditelja. Ovo je naša kuća, naš dom i želim da u njoj dočekamo naše goste na najljepši mogući način, da se osjećaju kao da su došli kod najboljih prijatelja. Ponuditi ih delicijama posebnog okusa, upoznati ih s tradicijskom kulturom i pokazati im kroz naše slastice i prirodne pripravke koliko su biljke ovog kraja moćne. Mi ih ne koristimo samo u gastronomiji, već ih svakodnevno stavljamo i u službu ljepote i zdravlja.”

Prema riječima sugovornika ovaj krševiti kraj ima neku posebnu energiju koja se osjeća, plijeni. Zemlja koja zove da joj se posvetiš. Naizgled škrta, ali po mnogo čemu specifična i veličanstvena. Komad zemlje koji na najsrdačniji i najšarmantiji način spaja život modernog i prošlog vremena, objedinjujući prirodu, tradiciju, kulturu, običaje i gastronomiju.

Igra Prijestolja
Tradicijska kliška jela

                                                           

                                                                I na kraju i… Igra Prijestolja!

Kliška tvrđava je svojom impozantnošću osvojila i produkciju mega popularnog serijala Game of Thrones.  Glumci Emilia Clarke, Nathalie Emmanuel, Iain Glen svjetski su odigrali uloge u kliškoj tvrđavi i pronijeli njeno ime svijetom. Tvrđava se pojavljuje u sceni kada Daenerys Targaryen i njezina vojska ulazi u grad Meereen s namjerom da oslobode robove.

Daenerys je otkrivši Klis, pronašla i ključ, što u prijevodu i znači ime Klis. Došavši sa sjeverne strane planinskog prijevoja otvorila je vrata koja vode prema Dalmaciji i otkrila veličanstvenu sinergiju krša i  Jadranskog mora.

Uzmite i vi svoj ključ, otključajte ova vrata jer u toj ćete dalmatinskoj ljepoti zasigurno pronaći još mnoga neotkrivena blaga. Da,i Bunare Rajčice! Izgledom vanzemaljski krški fenomen Dalmatinske Zagore u kojem se nalazi deset bunara napravljenih još u antičko doba. U njima i danas ima vode koja se u tišini pomno posloženog kamena mirno ljeska i igra sa suncem.

Napisala: Anita Palada

Foto izvor: Općina Klis/Goran Leš, Ivo Pervan

Stella Croatica

OPG Spara

Copyright©